dimarts, 23 de desembre del 2008

Mutacions

"¿Hay ascensores en sus novelas, hay coches, hay neveras? ¿Sus personajes van a trabajar en burro y se comunican por tam-tam? Qué cosas tan curiosas se dicen en televisión. También hay una ignorancia radical, me temo, respecto a lo que hacemos." (Fragment de l'entrevista a Vicente Luis Mora, realitzada per la Revista Teína).

He recordat la recomanació de l’assaig d’Alessando Baricco, Los Bárbaros, Ensayo sobre la mutación (Ed. Anagrama, 2008), i la connexió que vaig intentar establir amb una fornada d’escriptors de Catalunya i d’arreu d’Espanya. Es tracta de la Generació Mutante, de la Generació Nocilla o també de la Generació Afterpop. Renunciant a les etiquetes generacionals (tal i com ho fan els afectats, també defugint de la ‘recent’ Generació X), ens trobem davant d’un grup d’escriptors que reuneixen uns fets en comú: nascuts en els anys setanta, amb un gran interès per entramar teixits narratius utilitzant eines relacionades amb el cinema, la música, Internet, etc.

Personalment crec que el resultat es ben curiós, molts dels textos remeten a un imaginari col·lectiu marcat per l’avenç de les noves tecnologies. La nova narrativa d’aquest col·lectiu és un clar i bon exemple de l’adaptació d’una extensa tradició literària cap a nous llenguatges i sobretot cap a nous formats.

Donada l’extensió del tema i per tal d’articular breument el post corresponent, citaré tan sols una petita referència d’autors. Si hi ha interès per saber-ne més respecte al tema, les obres, les publicacions, els blogs, o altres motius, m’ho feu saber. Existeix una publicació amb un recull de textos de diferents autors que corresponen a aquest grup: Mutantes: Narrativa española de última generación (Ed. Berenice, 2007).

Autors: Jorge Carrión, Agustín Fernández Mallo, Vicente Luis Mora, Eloy Fernández Porta, Robert Juan-Cantavella…

Publicació digital de la Revista Teína, amb l'entrevista complerta a Vicente Luis Mora. Prou iteressant:

2 comentaris:

  1. Fa un parell d'anys treballava a l'Associació Cultural Círculo Lateral i vam organitzar un congrés que es va dir NEO3, en el qual van participar tots aquests escriptors... Es va fer al Pati Llimona. Hi vas anar? :-)

    ResponElimina
  2. Ei Montse,

    No, no hi vaig assistir, però en recordo la existència.
    Just començava a engranar-se la generació Nocilla ; )

    Et va agradar?

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.