dimarts, 16 de desembre del 2008

Presentació del llibre Cantar a la fàbrica, cantar al "coro", al Museu Industrial del Ter, Manlleu.


Es va presentar Cantar a la fàbrica, cantar al "coro". Els cors obrers a la conca del Ter mitjà del musicòleg Jaume Ayats.

Aquest és el segon volum de la col·lecció "La Turbina", coeditat per Eumo Editorial i el Museu Industrial del Ter.
El dia 12 de desembre, a les vuit del vespre, es va presentar el llibre Cantar a la fàbrica, cantar al "coro". Els cors obrers a la conca del Ter mitjà, del professor Jaume Ayats.
La presentació va anar a càrrec de l'historiador Josep M. Muñoz, del musicòleg Joaquim Rabaseda, de Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i de Pere Prat, alcalde de Manlleu, i tindrà lloc al Museu Industrial del Ter.
Les societats corals, els orfeons i els cors religiosos van constituir el teixit associatiu des del principi de la industrialització fins a les crisis tèxtils de les dècades de 1960 i 1970. Jaume Ayats ens acosta a la vida quotidiana dels obrers, a les preocupacions, a les lluites i als desitjos que, gràcies al fet de cantar junts, compartien i confrontaven. Tavernes i republicanisme, cors satírics i creences religioses, catalanistes i anarquistes, el «progrés» i la «tradició», es barregen en les pàgines del llibre i dibuixen una societat activa, potent i amb gran capacitat de transformació. Cantar va ser decisiu en l'entrada de tot un poble a la modernitat i a l'orgull de formar part de la «societat dels treballadors».
El llibre conté un DVD amb entrevistes i cants de persones que han servit per documentar la recerca de l'autor.
Jaume Ayats Abeyà (Vic, 1960) és músic i professor d'etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat les músiques orals en entorns molt diversos, des les balades i les polifonies antigues fins a les manifestacions de carrer contemporànies.

3 comentaris:

  1. Ups!. A Badalona estic començant a preparar una expo sobre la història de la Societat Coral Badalonense, que en els seus inicis també fou un "coro" compost per obrers... No estaria malament donar una ullada a aquest llibre!!!. Saluuuut!.

    ResponElimina
  2. Genial!! Manten-me informat i potser podem trobar alguna coincidència insòlita, no??
    Gràcies i salut!

    ResponElimina
  3. Ei! Saps si puc trobar el llibre en alguna de les biblioteques de la UB per mirar de localitzar alguna "coincidència insòlita"?? Jeje... Ja diràs. Salut i gràcies!!.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.