divendres, 27 de febrer del 2009
Adéu, soroll! nova exposició
Sortida al Museu d'Esplugues de Llobregat
El dimecres ens vam reunir tots els taps a les 10 hores al Museu d’Esplugues de Llobregat. Ens van donar la benvinguda i ens van presentar el projecte “La mirada Tàctil”. L’objectiu d’aquest projecte és adaptar el nostre museu a tots els públics, sobretot a aquell públic amb dificultats visuals.
En acabat el Museu d’Esplugues ens va explicar la seva experiència amb aquest projecte i vam anar a veure les instal·lacions per tal d’entendre millor quina és la finalitat. Realment s’ha de felicitar a aquest museu donat que van començar aquesta iniciativa convidant a una entitat amb dificultats visuals, concretament invidents, perquè els hi diguessin quins obstacles trobaven. Aquesta idea em sembla fantàstica ja que és la millor manera de començar a treballar. La seva experiència és molt positiva i se n’adonaren que el problema principal era l’actitud del museu i no pas la del col·lectiu visitant. Em refereixo amb això que moltes vegades nosaltres els posem impediments allà on no són, hi ha un sentiment de sobreprotecció massa elevat que no els beneficia en absolut. Ens van passar un audivisual de l’Associació Catalana Integració del Cec (ACIC) on ens donaven les pautes per fer dels equipaments culturals un espai accessible per a tots els públics. Abans de marxar de la sala didàctica ens van obsequiar amb un deliciós esmorzar.
Museu de la Rajoleta
Vam veure totes les instal·lacions des d’un punt de vista crític en quant a adaptacions que s’havien fet de l’exposició permanent per a diversos públics. El circuit és el mateix per a tothom no es veu convenient fer circuits específics per a cadascú dels públics que assisteixen. Les rotulacions estan fetes en un tamany de lletra grosseta i en braille amb adhesius. En el pis inferior estava el plafó de “la mirada tàctil”, ens van explicar la seva experiència que ha estat molt positiva.
Pujol i Bausis: la ceràmica del Modernisme
Vam veure les instal.lacions de la ceràmica de mostra i l’exposició temporal pròpia que ha fet el museu.
Ha estat una experiència molt enriquidora!! Gràcies.
Escoltar = aprendre
Un grup de gent gran, amb ganes d’explicar, amb ganes de ser escoltats, van oferir-nos un matí certament entranyable: van xerrar i discutir, van intercanviar opinions, van riure i es van emocionar, van queixar-se i agrair, en fi, varen participar plenament del taller. Quasi totes les fotografies van ser documentades.
En acabar, els hi vaig oferir treballar amb ells per les pròximes entrevistes que vaig realitzant, tots van estar-hi més que disposats. D’una forma discreta i mentrestant s’anaven acomiadant de la resta, un grup es va quedar a explicar-me aquelles coses que moltes vegades no s’atreveixen a explicar: Sou història, aquí no jutjarem, tan sols hi ha agraïments.
dijous, 26 de febrer del 2009
T'agrada la verdura ecològica?
Salut i agricultura ecològica!
Pdtpe20felp100a
dimarts, 24 de febrer del 2009
Arqueologia de la Crisi
S’ha escollit aquest tema amb la intenció d'incitar a la reflexió per poder afrontar-nos a la situació actual amb el màxim coneixement sobre els diferents episodis crítics esdevinguts al llarg de la història. De ben segur que els diferents convidats aportaran les claus per entendre aquests moments decisius en la història de la humanitat.
Tomislav Sola i el paper cibernètic dels museus
Les principals idees exposades per aquest eminent museòleg, les trobareu a la seva xerrada de presentació del seminari, De la vanitat a la saviesa. El paper cibernètic dels museus. La podeu descarregar en format pdf i, fins i tot, veure'n la gravació (d'aquesta i de totes les seves altres conferències), al dipòsit digital de la UDG.
dilluns, 23 de febrer del 2009
El Museu Torre Balldovina inaugura l'Associació d'Amics del Museu
Els Amics del Museu Torre Balldovina és un col·lectiu de ciutadans que des de l’any 1996 recolza i dóna suport al Museu, col·laborant-hi per tal de potenciar-lo i fer que esdevingui un museu obert, dinàmic i participatiu. Són Amics que estimen Santa Coloma i es preocupen per la conservació i la difusió del seu patrimoni, de la seva pròpia història.
Aquest any 2009 s’ha constituït l’Associació d’Amics del Museu Torre Balldovina amb la finalitat de participar activament en el projecte del Museu i treballar per l’enriquiment cultural dels seus socis, organitzant viatges, excursions, visites, conferències i actes de caire cultural.
divendres, 20 de febrer del 2009
“La Gioconda al metro!”
Les reproduccions mostren l’obra d’artistes com Mondrian, Picasso, Pollock i Warhol als més de cinquanta mil usuaris que transiten diariament per aquesta estació.
Si us deixeu caure per la capital cultural d’Amèrica no oblideu visitar la mostra, accessible pagant tan sols els dos dòlars que val el bitllet. Un tast econòmic per a tothom.
Els sibarites podeu visitar els originals al Museu MoMA pagant vint dòlars per l’entrada.
Quaranta anys després de que el maig del 1968 reivindiqués apropar l’art al públic amb el crit “La Gioconda al metro!” una campanya de màrketing fa possible la democratització cultural.
Em pregunto si els petits museus podem aprendre d’aquests grans monstres. Imaginació al poder...
10 de Febrer – 15 de Març 2009
Atlantic/Pacific Station Brooklyn, NY 11217
dijous, 19 de febrer del 2009
Les mines prehistòriques de Gavà al Canal 33
Aquells miners del Neolític cercaven variscita, una de les pedres precioses de l'època, equivalent al diamant per nosaltres.
I si us quedessiu amb ganes de saber-ne més, no deixeu de visitar el web d'Arqueolític, per aprendre a encendre foc i tallar pedra per fer eines.
Després d'això, només ens queda trobar l'illa deserta... :-)
El Mollet d’ Abelló
dimarts, 17 de febrer del 2009
L’experiència del Facebook al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
El Poblat va crear una pàgina (i no un grup ni un perfil) davant de les reticències d’alguns col•lectius de l’ús d’aquesta xarxa social per internet per part d’institucions cultural. Així que si et fas admirador del Poblat Ibèric de Ca n’Oliver no comparteixes les teves dades personals amb cap dels altres admiradors ni amb els administradors de la pàgina; tan sols el nom i la foto que puguis tenir en el perfil. Les aplicacions de les pàgines són molt similars a la dels perfils o grups (esdeveniments, penjar fotos i vídeos, converses al mur...) però la pàgina té moltes avantatges.
La pàgina permet conèixer estadístiques de certa aspectes que poden ser molt útils. Per exemple es pot saber l’evolució del número de visites, la distribució per sexes i edats dels admiradors, el número de reproduccions de vídeos, els número de visualització dels àlbums de fotos etc. Ara sabem que els dilluns 15 de febrer, 13 persones van veure el vídeo de l’activitat que va tenir lloc el passat diumenge: Anem de cacera? Però el més important és que 135 persones van participar al taller de cacera tot i que feia un dia núvol i que hi havia altres activitats organitzades al Museu de Cerdanyola. Serà cosa del Facebook?
divendres, 13 de febrer del 2009
Salvem Can Fàbregas!
Centre comercial vs patrimoni històric
Fa dos diumenges, mentres prenia el cafè al bar, vaig llegir a El Periódico, el següent titular: Mataró traslada una fábrica para acoger El Corte Inglés.
Tot i que havia sentit parlar als companys del museu sobre aquest tema municipal, la notícia va sorprendre’m.
Des de fa 20 mesos, l’Ajuntament de Mataró i El Corte Inglés negocien la construcció d’un nou centre comercial a la ciutat. L’emplaçament del qual serà un solar on es troba l’antiga fàbrica de Can Fàbregas, catalogada i protegida en el pla de patrimoni arquitectònic.
La solució a la qual s’ha arribat és desmuntar fàbrica i xemeneia, i ensamblar-les a altres espais de la ciutat. Així que es trossejarà en fragments de 15 tones la fàbrica i la xemeneia en porcions longitudinals de 2 metres, en un procès que durarà uns sis mesos a partir del març.
Potser estem presenciant un pols entre patrimoni cultural i política local... quin serà el premi final?
Permisos de trasllat de peces per exposició
dimecres, 11 de febrer del 2009
La Puntaire d'Arenys a la ciutat de Terrassa
Fill d’Arenys de Mar, Cabanes (1885-1952) va pertànyer a una família molt propensa a l’activitat artística. Als tretze anys es va traslladar a Barcelona per iniciar els seus estudis a l’Escola de Llotja, on aprèn amb el l’escultor Eduard Batiste, de qui assimila el seu extrem realisme. També rebé classes de dibuix i d’anatomia i l’any 1901 Cabanes va rebre el seu primer reconeixement públic amb el Premi Marquès de Camp.
Conferència de Francis Pisani
Els objectes ens parlen
divendres, 6 de febrer del 2009
Jornades sobre la museïtzació de Seus Episcopals, Terrassa
dijous, 5 de febrer del 2009
Dia Internacional dels Museus 2009
Com que aquesta data cau enguany en dilluns, l'ICOM aconsella a les institucions que tanquen aquest dia, que traslladin les activitats previstes al diumenge 17.
Més informació sobre el Dia internacional des Museus, aquí.
Curs de formació de la ONCE al Museu de Sant Cugat
El passat divendres 30 de gener al Museu de Sant Cugat es va realitzar un curs de formació de la ONCE per tots els treballadors del museu. Aquesta formació, realitzada per una tècnica en rehabilitació de la fundació, tenia com a objectius apropar-nos a la realitat de les persones amb diferents tipus de cegueres i ensenyar-nos com realitzar visites guiades al museu per persones cegues.
La formació tenia una durada de tres hores amb dues parts. La primera, teòrica, ens mostrava quines son les diferents malalties oculars que poden tenir les persones amb aquest tipus de disminució; quina és la seva realitat del dia a dia; i quines són les tècniques aplicables per poder guiar a aquestes persones per un espai, en aquest cas, el museu. La segona part va consistir en aplicar en primera persona tot allò que ens havien explicat. Per parelles ens vam tapar els ulls i vam realitzar una guia per tot el museu.
Va resultar una experiència meravellosa i molt sorprenent. Us recomano que animeu als vostres museus per fer aquesta formació que és totalment gratuita. Realment és sorprenent veure totes les possibilitats que existeixen per poder realitzar visites guiades per persones amb problemes de ceguera.
dimecres, 4 de febrer del 2009
ESCOLTAR DES DEL MUSEU: Itineraris Històrics per a Joves
Entra al Museu, observa el passat i reflexiona sobre el futur.
dimarts, 3 de febrer del 2009
Louvre, París. MOMA, New York. Prado?
La nova sala permanent del Museu Víctor Balaguer exhibeix les pintures més rellevants del dipòsit històric del Museo del Prado. Són obres del segle XVII, principalment del segle d’or espanyol amb algun exemple europeu de l’escola flamenca. Destaquen els noms de pintors universals com El Greco, Goya, Murillo, Ribera, Rubens, o Van Dyc
L’origen d’aquest dipòsit, un dels més antics i de més importància que existeixen, es remunta a la creació del Museu l’any 1884. Gràcies a la influència que tenia el polític i escriptor Víctor Balaguer a la cort espanyola, va poder obtenir un magnífic conjunt del Prado per a obrir el seu projecte cultural.
2009, l'any del pecCat.
dilluns, 2 de febrer del 2009
Una visita molt especial
A més a més, a banda de crear aquestes activitats específiques adequades a aquest perfil de visitants, els tècnics del museu adapten la resta d’activitats a les seves necessitats i capacitats. Ampliant, d’aquesta manera, la poca oferta accessible que hi ha en el panorama d’institucions culturals.
Facebook com a eina de difusió?
Des del Museu Industrial del Ter, hem creat una pàgina del museu que ens permet actualitzar constantment les activitats, difondre propostes, i poder preveure l’assistència de gent en cadascun dels nostres actes i activitats.
Malgrat tot, la utilització de les TIC generen una part de controvèrsia. Fins a quin punt els usuaris estan disposats a usar aquesta tecnologia per a actes lúdics i culturals? Realment s’arriba al públic que no participa de les activitats relacionades amb el patrimoni? O per altra banda només es fa difusió en els segment que ja són habituals? És una forma de apropar-nos a nous públics?
Sincerament crec que cada museu ha de ser conscient de la realitat que té al seu voltant i adaptar-se segons el context. En el cas de Manlleu, és necessari usar aquestes noves tecnologies però no es pot obviar les vies tradicionals, perquè són les que arriben a la gent. No es tracta d’anar a buscar els possibles usuaris, sinó obrir les portes del museu i engrescar la gent amb propostes motivadores. Què en penseu?
Us convido a que doneu la vostra opinió i aprofiteu per comentar la vostra experiència al museu. Quines estratègies utilitzeu als respectius museus? Quin resultat s’obté?