divendres, 27 de febrer del 2009

Adéu, soroll! nova exposició

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia ha inaugurat l’exposició interactiva “Adéu soroll!” -una producció de la Diputació de Barcelona- que romandrà oberta fins al dia 29 de març, té com a objectiu la conscienciació ciutadana sobre el fet de la contaminació acústica, com afecta la qualitat de vida de les persones i la forma de combatre-la.

Sortida al Museu d'Esplugues de Llobregat

Una visita al Museu d’Esplugues
El dimecres ens vam reunir tots els taps a les 10 hores al Museu d’Esplugues de Llobregat. Ens van donar la benvinguda i ens van presentar el projecte “La mirada Tàctil”. L’objectiu d’aquest projecte és adaptar el nostre museu a tots els públics, sobretot a aquell públic amb dificultats visuals.

En acabat el Museu d’Esplugues ens va explicar la seva experiència amb aquest projecte i vam anar a veure les instal·lacions per tal d’entendre millor quina és la finalitat. Realment s’ha de felicitar a aquest museu donat que van començar aquesta iniciativa convidant a una entitat amb dificultats visuals, concretament invidents, perquè els hi diguessin quins obstacles trobaven. Aquesta idea em sembla fantàstica ja que és la millor manera de començar a treballar. La seva experiència és molt positiva i se n’adonaren que el problema principal era l’actitud del museu i no pas la del col·lectiu visitant. Em refereixo amb això que moltes vegades nosaltres els posem impediments allà on no són, hi ha un sentiment de sobreprotecció massa elevat que no els beneficia en absolut. Ens van passar un audivisual de l’Associació Catalana Integració del Cec (ACIC) on ens donaven les pautes per fer dels equipaments culturals un espai accessible per a tots els públics. Abans de marxar de la sala didàctica ens van obsequiar amb un deliciós esmorzar.

Museu de la Rajoleta
Vam veure totes les instal·lacions des d’un punt de vista crític en quant a adaptacions que s’havien fet de l’exposició permanent per a diversos públics. El circuit és el mateix per a tothom no es veu convenient fer circuits específics per a cadascú dels públics que assisteixen. Les rotulacions estan fetes en un tamany de lletra grosseta i en braille amb adhesius. En el pis inferior estava el plafó de “la mirada tàctil”, ens van explicar la seva experiència que ha estat molt positiva.

Pujol i Bausis: la ceràmica del Modernisme
Vam veure les instal.lacions de la ceràmica de mostra i l’exposició temporal pròpia que ha fet el museu.

Ha estat una experiència molt enriquidora!! Gràcies.

Escoltar = aprendre

Fer present la memòria: d’això i d’altres qüestions tracta el projecte de recuperació de la memòria històrica que ja es va engegar fa uns tres mesos aquí a el Masnou, seguint amb el treball de les entrevistes semidirigides cap a persones de la població, ahir no va ser una entrevista el fet motivador del matí, tampoc la paella dels dijous.

El taller de documentació de fotografies, aquest era el motiu. Ni el refredat ni la febrada, ni la lliçó vital ni la intenció emotiva del nou anunci del refresc gasejat amb gust de cola, van actuar com a factors decisius per a sortir de casa. La trobada amb els avis havia estat preparada des de feia dies, i la Núria – companya de l’arxiu- i el TAP, havíem adequat l’espai de l’Arxiu Municipal com a punt de trobada.

Un grup de gent gran, amb ganes d’explicar, amb ganes de ser escoltats, van oferir-nos un matí certament entranyable: van xerrar i discutir, van intercanviar opinions, van riure i es van emocionar, van queixar-se i agrair, en fi, varen participar plenament del taller. Quasi totes les fotografies van ser documentades.

En acabar, els hi vaig oferir treballar amb ells per les pròximes entrevistes que vaig realitzant, tots van estar-hi més que disposats. D’una forma discreta i mentrestant s’anaven acomiadant de la resta, un grup es va quedar a explicar-me aquelles coses que moltes vegades no s’atreveixen a explicar: Sou història, aquí no jutjarem, tan sols hi ha agraïments.

dijous, 26 de febrer del 2009

T'agrada la verdura ecològica?

Des de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manlleu, el Museu Industrial del Ter i el Grup de Defensa del Ter s'ha impulsat per 4t any consecutiu el Curs teòric i pràctic d'Horticultura a les Hortes de Can Sanglas de Manlleu.

Que es pugui realitzar la 4a edició és gràcies a l'enorme acollida de la població, ja que han passat per les 3 anteriors edicions més de 120 persones.

Les hortes de Can Sanglas estan situades just al darrere del museu i són la mostra de conservació del paisatge del s. XIX. Gràcies a la col·laboració i coordinació de les 3 entitats mencionades s'ha pogut mantenir unes hortes històriques. El curs té una durada de 9 sessions (dissabtes), realitzades per Pere Crosas - professor de biologia de l'IES Antoni Pous de Manlleu - i Miquel Bonet - tècnic en agricultura ecològica -. Tot i això, un cop acabades les sessions teòriques es permet seguir treballant en la parcel·la fins que hagi acabat la collita.

El curset és realitza per 2 objectius:

1.- Acostar els mètodes tradicionals de cultivar la terra (que d'altra forma haurien desaparegut per complert), i donar consells pràctics per totes les persones interessades (indiferentment de l'edat).

2.- Recuperar un paisatge característic de Manlleu i propi del nostre entorn, que forma part del patrimoni històric de la població.

És una experiència única, recomenable, identitària, lúdica, enriquidora... La millor forma per conèixer el nostre passat és viure'l tal i com era! Heu tingut mai la oportunitat de participar d'una experiència com aquesta? Què us sembla? Quina vinculació teniu amb el món agrícola? Coneixeu altres poblacions on es realitza una activitat semblant (Montesquiu, per exemple)? Opineu sobre tot plegat...

Salut i agricultura ecològica!

Pdtpe20felp100a


La Fundació Municipal Joan Abelló va inaugurar divendres passat una nova intervenció a l’espai de l’Aparador: Pdtpe20felp100a de Daniel Jacoby, la qual es podrà visitar fins al 20 d’abril. Aquesta nova intervenció forma part del cicle Obsessions. Exemples de Redundància i persistència cíclica, a càrrec de David Armengol. http://www.obsessionsblog.org/

El treball de Daniel Jacoby (Lima, 1984) es caracteritza per la recerca sistemàtica d’un impossible: la relació objectiva i deshumanitzada amb l’entorn quotidià. L’obra de Jacoby es concentra en la confecció obsessiva de mètodes que assagen altres possibilitats de classificació de la realitat. Amb Pdtpe20dfelp100a, Jacoby presenta una nova producció Fidel als seus processos alternatius de sistematització metodològica de la vida diària. Un nou intent d’interpretació objectiva de la realitat, en aquest cas centrat en la idea de temps.

dimarts, 24 de febrer del 2009

Arqueologia de la Crisi


El Museu Arqueològic de L’Esquerda organitza pel proper mes de març el cicle de conferències Arqueologia de la crisi. El cicle, de tres sessions, es completarà amb una visita al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà amb la guia del director de les excavacions, el professor Narcís Soler.

La primera conferència, també a càrrec del professor Soler, Catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Girona, girarà entorn del canvi climàtic i la crisi social que va conduir a l’aparició de l’agricultura al final del paleolític. La segona sessió, a cura de Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda, del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, tractarà de l’abandonament de les villae al final del món romà i la substitució d’aquestes per una nova forma de poblament i explotació del territori. L’última de les conferències, a càrrec de Josep M. Salrach, Catedràtic d’Història Medieval de la Universitat Pompeu Fabra, compararà les crisis que s’han succeït al llarg de la història amb l’actual.

S’ha escollit aquest tema amb la intenció d'incitar a la reflexió per poder afrontar-nos a la situació actual amb el màxim coneixement sobre els diferents episodis crítics esdevinguts al llarg de la història. De ben segur que els diferents convidats aportaran les claus per entendre aquests moments decisius en la història de la humanitat.

Les conferències, amb entrada lliure i gratuïta, es faran els dissabtes 7, 14 i 21 de març a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes de la Biblioteca Bac de Roda. (C. Bac de Roda, 1 Bis. Roda de Ter). Es lliurarà un dossier a tots els assistents.
La visita al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà tindrà lloc el diumenge 29 de març. Per assistir-hi cal inscriure’s prèviament al Museu Arqueològic de l’Esquerda (telèfon 93 854 02 71, a/e: m.a.esquerda@rodadeter.cat).

Tomislav Sola i el paper cibernètic dels museus

El 15 d'octubre passat, l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) de la Universitat de Girona va organitzar un seminari, a càrrec de Tomislav Šola, professor de museologia a la Universitat de Zagreb, amb el títol La fi de l'edat dels museus, notes per a una nova professió.

Les principals idees exposades per aquest eminent museòleg, les trobareu a la seva xerrada de presentació del seminari, De la vanitat a la saviesa. El paper cibernètic dels museus. La podeu descarregar en format pdf i, fins i tot, veure'n la gravació (d'aquesta i de totes les seves altres conferències), al dipòsit digital de la UDG.


dilluns, 23 de febrer del 2009

El Museu Torre Balldovina inaugura l'Associació d'Amics del Museu


El Museu continua buscant AMICS que estimin Santa Coloma i es preocupin per la conservació i la difusió del seu patrimoni i de la seva història!

Els Amics del Museu Torre Balldovina és un col·lectiu de ciutadans que des de l’any 1996 recolza i dóna suport al Museu, col·laborant-hi per tal de potenciar-lo i fer que esdevingui un museu obert, dinàmic i participatiu. Són Amics que estimen Santa Coloma i es preocupen per la conservació i la difusió del seu patrimoni, de la seva pròpia història.

Aquest any 2009 s’ha constituït l’Associació d’Amics del Museu Torre Balldovina amb la finalitat de participar activament en el projecte del Museu i treballar per l’enriquiment cultural dels seus socis, organitzant viatges, excursions, visites, conferències i actes de caire cultural.

divendres, 20 de febrer del 2009

“La Gioconda al metro!”

El Museu MoMA de Nova York exposa 58 obres mestres de la seva col·lecció a l’estació de metro Atlantic/Pacific de Brooklyn.
Les reproduccions mostren l’obra d’artistes com Mondrian, Picasso, Pollock i Warhol als més de cinquanta mil usuaris que transiten diariament per aquesta estació.

Si us deixeu caure per la capital cultural d’Amèrica no oblideu visitar la mostra, accessible pagant tan sols els dos dòlars que val el bitllet. Un tast econòmic per a tothom.
Els sibarites podeu visitar els originals al Museu MoMA pagant vint dòlars per l’entrada.

Quaranta anys després de que el maig del 1968 reivindiqués apropar l’art al públic amb el crit “La Gioconda al metro!” una campanya de màrketing fa possible la democratització cultural.

Em pregunto si els petits museus podem aprendre d’aquests grans monstres. Imaginació al poder...

MoMA Atlantic Pacific
10 de Febrer – 15 de Març 2009
Atlantic/Pacific Station Brooklyn, NY 11217
tel. +1 888 939 6662

dijous, 19 de febrer del 2009

Les mines prehistòriques de Gavà al Canal 33

Enfundat en el barret de l'Indiana Jones i lot en mà, el reporter del programa Quèquicom, Miquel Piris, s'endinsa en el fascinant subsòl de Gavà... Hi troba 3500 kilòmetres de mines en galeria, les més antigues d'Europa, que els nostres avantpassats excavaren fa 6000 anys.
Aquells miners del Neolític cercaven variscita, una de les pedres precioses de l'època, equivalent al diamant per nosaltres.
El programa també us ofereix un curset accelerat d'orfebreria per fer una joia de variscita.
I si us quedessiu amb ganes de saber-ne més, no deixeu de visitar el web d'Arqueolític, per aprendre a encendre foc i tallar pedra per fer eines.

Després d'això, només ens queda trobar l'illa deserta... :-)

El Mollet d’ Abelló

El passat divendres 6 de Febrer, les sales del Museu Abelló es van omplir de gom a gom en motiu de la inauguració de la primera exposició pòstuma de Joan Abelló: El Mollet d’ Abelló. Centenars de persones es van reunir al Museu per retre un profund homenatge, al seu pintor, al pintor de la ciutat.
La inauguració va comptar amb la presència de les autoritats polítiques i amb les filles de Joan Abelló. Marta Abelló, en el seu parlament, va comentar que aquesta exposició era “única, diferent i molt especial. Ja no podem comptar amb ell perquè ens expliqui el què i el com de cada obra”.

L’exposició està tenint molt bona acollida per part de la ciutadania de Mollet del Vallès, ja que evoca a recordar com era la nostra ciutat, la nostra infantesa i la infantesa dels nostres pares i avis. El Mollet d’ Abelló es podrà visitar fins el dia 10 de maig. Després d’aquest dia, una selecció dels quadres viatjaran a Rivoli, ciutat agermanada amb Mollet.

D’altra banda, durant aquest any 2009 i en motiu de la celebració del desè aniversari del Museu Abelló, els caps de setmana seran gratuïts per tothom. Una mesura que ens permetrà apropar la Fundació Municipal Joan Abelló als ciutadans i ciutadanes.

dimarts, 17 de febrer del 2009

L’experiència del Facebook al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Davant el convenciment que les eines d’internet són fonamentals per a la difusió del patrimoni (tot i que no són excloents d’altres mitjans potser més tradicionals) i el fet que molts museus locals, com el de Ca n’Ortadó a Cerdanyola, depenen de la web de l’ajuntament, el Poblat Ibèric de Ca n’Oliver va estrenar pàgina al Facebook fa un parell de setmanes.

El Poblat va crear una pàgina (i no un grup ni un perfil) davant de les reticències d’alguns col•lectius de l’ús d’aquesta xarxa social per internet per part d’institucions cultural. Així que si et fas admirador del Poblat Ibèric de Ca n’Oliver no comparteixes les teves dades personals amb cap dels altres admiradors ni amb els administradors de la pàgina; tan sols el nom i la foto que puguis tenir en el perfil. Les aplicacions de les pàgines són molt similars a la dels perfils o grups (esdeveniments, penjar fotos i vídeos, converses al mur...) però la pàgina té moltes avantatges.

La pàgina permet conèixer estadístiques de certa aspectes que poden ser molt útils. Per exemple es pot saber l’evolució del número de visites, la distribució per sexes i edats dels admiradors, el número de reproduccions de vídeos, els número de visualització dels àlbums de fotos etc. Ara sabem que els dilluns 15 de febrer, 13 persones van veure el vídeo de l’activitat que va tenir lloc el passat diumenge: Anem de cacera? Però el més important és que 135 persones van participar al taller de cacera tot i que feia un dia núvol i que hi havia altres activitats organitzades al Museu de Cerdanyola. Serà cosa del Facebook?



divendres, 13 de febrer del 2009

Salvem Can Fàbregas!

Centre comercial vs patrimoni històric

Fa dos diumenges, mentres prenia el cafè al bar, vaig llegir a El Periódico, el següent titular: Mataró traslada una fábrica para acoger El Corte Inglés.
Tot i que havia sentit parlar als companys del museu sobre aquest tema municipal, la notícia va sorprendre’m.

Des de fa 20 mesos, l’Ajuntament de Mataró i El Corte Inglés negocien la construcció d’un nou centre comercial a la ciutat. L’emplaçament del qual serà un solar on es troba l’antiga fàbrica de Can Fàbregas, catalogada i protegida en el pla de patrimoni arquitectònic.
La solució a la qual s’ha arribat és desmuntar fàbrica i xemeneia, i ensamblar-les a altres espais de la ciutat. Així que es trossejarà en fragments de 15 tones la fàbrica i la xemeneia en porcions longitudinals de 2 metres, en un procès que durarà uns sis mesos a partir del març.

Recentment, s’han trobat restes al subsòl de la fàbrica, fet que atura tot el procès per la implantació del futur centre comercial, alhora que recolça la voluntat de molts mataronins que volen salvar el futur de Can Fàbregas.

Potser estem presenciant un pols entre patrimoni cultural i política local... quin serà el premi final?

Permisos de trasllat de peces per exposició

El muntatge d'una exposició passa necessàriament per aquests tràmits burocràtics, per tant -i donat que em trobo en la situació de demanar els permisos pel trasllat d'unes peces del museu- m'he informat a través d'internet de les sol·licituts de permís de trasllat que hi ha a nivell estatal i de la Generalitat.

dimecres, 11 de febrer del 2009

La Puntaire d'Arenys a la ciutat de Terrassa

La Puntaire és un dels elements més emblemàtics de l’exposició permanent Arenys de Mar, una història del Museu de la vila

L’exposició Diàleg escultòric a tres bandes acull aquesta escultura de l’arenyenc Cèsar Cabanes al Centre Cultural Caixa Terrassa de l’11 de febrer al 29 de març. La mostra posa de manifest els trets comuns i diferencials entre tres artistes vinculats a Terrassa: Cèsar Cabanes, Miquel Ros i Ferran Bach-Esteve.

Fill d’Arenys de Mar, Cabanes (1885-1952) va pertànyer a una família molt propensa a l’activitat artística. Als tretze anys es va traslladar a Barcelona per iniciar els seus estudis a l’Escola de Llotja, on aprèn amb el l’escultor Eduard Batiste, de qui assimila el seu extrem realisme. També rebé classes de dibuix i d’anatomia i l’any 1901 Cabanes va rebre el seu primer reconeixement públic amb el Premi Marquès de Camp.
Cabanes va exposar per primera vegada a la Sala Parés de Barcelona, l’any 1905. Anys després, Cabanes va obrir un primer taller d’escultura i va impartir classes de dibuix, escultura, anatomia artística i arts decoratives a l‘Escola d’Arts i Oficis. A nivell artístic Cabanes destaca per un acusat eclecticisme en les seves obres, que bàsicament són de temàtica religiosa, retrats i dissenys específics per a joiers.

Conferència de Francis Pisani


"L'alquimia de les multituds: l'oportunitat de la web 2.0 en temps de crisi"

El proper divendres 20 de febrer, el Cibernàrium acollirà una conferència de Francis Pisani amb el títol de "L'alquimia de les multituds: La oportunitat de la web 2.0 en temps de crisi". L'acte està organitzat en col.laboració amb el Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB.

Francis Pisani, blogger i expert en noves tecnologies, és Doctor en Ciències Polítiques i en Estudis Llatinoamericans de la Universitat de La Sorbona, i un dels principals analistes de l'impacte social de les TIC. Els seus articles són publicats habitualment en importants mitjans de comunicació a nivell mundial com El País, Le Monde (França) o Reforma (Mèxic) entre d'altres.

Mirant en perspectiva l'evolució de les noves tecnologies Pisani analitzarà quines són les aportacions que han resultat realment útils i quines han contribuit únicament a dificultar la comunicació digital. Una comunicació que s'ha fet aparentment més senzilla tècnicament però que obre nous horitzons de complexitat per als internautes.

Estimulant i prometedor, el fenòmen de la "web 2.0" no només té aspectes positius. És també un desafiament per a les institucions, com indica l'entusiasme que desperta entre les joves generacions.

La conferència serà presentada per Jordi Roca, Director de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona i per José Manuel Pérez Tornero, Catedràtic de Comunicació de la UAB. Després de la conferència hi haurà un debat entre el ponent i el públic assistent. Més informació.


ACTIVITAT GRATUÏTA - no cal inscripció prèvia

Data: divendres 20 de febrer
Hora: 12:30 a 14:00 hores
Lloc: Auditori del Cibernàrium
Adreça: Parc Tecnològic Barcelona Nord. C/Marie Curie s/n (Nou Barris - Barcelona)
Metro: Llucmajor (L4) i Canyelles (L3)
Autobusos: 11, 31, 32, 47, 50 i 51
Estació de Bicing a la porta del Parc Tecnològic

El ponent farà la seva conferència en castellà.

Els objectes ens parlen

Una de les activitats familiars que el Museu de Sant Boi porta a terme és Els objectes ens parlen. En aquesta activitat oberta a tot el públic, un objecte de la col·lecció és el protagonista del taller. Ja que el Museu de Sant Boi encara no té exposada la seva col·lecció, aquest projecte és una bona manera de dinamitzar-la i donar-la a conèixer de forma divertida.


El proper diumenge 15 de febrer a les 11.30 tindrà lloc:
Els objectes ens parlen: Una cullera medieval
A banda de la història d’aquesta cullera metàl·lica (és una troballa insòlita ja que no es conserven gaires) es parlarà de la cuina medieval del Sant Boi de fa 500 anys. Per acabar tastarem un plat de l’època.

Per a més informació:
Museu de Sant Boi
C/Hospital, 9
Tel. 93 635 12 50
A/e: museu@santboi.cat

divendres, 6 de febrer del 2009

Jornades sobre la museïtzació de Seus Episcopals, Terrassa


Museòlegs, conservadors, historiadors, arqueòlegs, arquitectes...les esglèsies de Sant Pere de Terrassa tenen molt a dir-vos!

Durant els últims anys, els treballs d'excavació arqueològica al Conjunt monumental de les Esglèsies de Sant Pere de Terrassa han posat al descobert un important conjunt episcopal datat entre els segles IV i VII. Per tal de celebrar la fi de les excavacions i la nova intervenció museogràfica, el museu juntament amb la UB ha organitzat les I Jornades sobre la museïtzació de les seus Episcopals Antigues a Europa. Patrimoni i museïtzació.

Aquestes jornades, que es duran a terme durant els dies 26 i 27 de Març, volen ser un punt de trobada amb altres seus episcopals d'Europa com ara Grenoble, València, Barcelona, la Vall d'Aosta, Parezzo...

Per formalitzar la inscripció i veure el programa complet: www.terrassa.cat/museu

dijous, 5 de febrer del 2009

Dia Internacional dels Museus 2009

El proper 18 de maig es celebrarà la XXXI edició del "Dia Internacional dels Museus" amb el lema "Museus i turisme". L'ICOM vol, d'aquesta manera, destacar la importància dels museus en el foment d'un turisme cultural sostenible.

Com que aquesta data cau enguany en dilluns, l'ICOM aconsella a les institucions que tanquen aquest dia, que traslladin les activitats previstes al diumenge 17.

Més informació sobre el Dia internacional des Museus, aquí.

Curs de formació de la ONCE al Museu de Sant Cugat


El passat divendres 30 de gener al Museu de Sant Cugat es va realitzar un curs de formació de la ONCE per tots els treballadors del museu. Aquesta formació, realitzada per una tècnica en rehabilitació de la fundació, tenia com a objectius apropar-nos a la realitat de les persones amb diferents tipus de cegueres i ensenyar-nos com realitzar visites guiades al museu per persones cegues.

La formació tenia una durada de tres hores amb dues parts. La primera, teòrica, ens mostrava quines son les diferents malalties oculars que poden tenir les persones amb aquest tipus de disminució; quina és la seva realitat del dia a dia; i quines són les tècniques aplicables per poder guiar a aquestes persones per un espai, en aquest cas, el museu. La segona part va consistir en aplicar en primera persona tot allò que ens havien explicat. Per parelles ens vam tapar els ulls i vam realitzar una guia per tot el museu.

Va resultar una experiència meravellosa i molt sorprenent. Us recomano que animeu als vostres museus per fer aquesta formació que és totalment gratuita. Realment és sorprenent veure totes les possibilitats que existeixen per poder realitzar visites guiades per persones amb problemes de ceguera.

dimecres, 4 de febrer del 2009

ESCOLTAR DES DEL MUSEU: Itineraris Històrics per a Joves



Col·laboració entre agents com a eina fonamental. Amb aquesta brillant idea neix la iniciativa de l’Espai Molí, equipament de la Regidoria de Joventut, que ha trobat suport en el Museu d’Història de la ciutat: Els Itineraris Històrics per a Joves.

Tot fent un tomb per la ciutat, la seva tasca és clara: acostar la ciutat als joves amb NEE que la viuen i que hi viuen des d’una perspectiva doblement efectiva. Per un costat la visió històrica de la ciutat, d’allò que en queda i defineix el seu passat, el present i el futur. Però no tan sols això sinó que, com elles mateixes proposen a l’usuari, volen facilitar la coneixença dels recursos locals més útils i adients per aquest públic: HISTÒRIA I PRÀCTICA!
I després de la passejada...
Entra al Museu, observa el passat i reflexiona sobre el futur.

¿Com definiries amb una frase-eslògan la teva ciutat?

¿Què esperes trobar-hi al Museu?

Tot plegat és el que es pretén fer al llarg d'aquest semestre, acompanyant i acollint aquesta activitat per aportar coneixement però sobretot aprende'n moltes coses. Viure l'experiència d'Escoltar des del Museu, més que no pas parlar.

dimarts, 3 de febrer del 2009

Louvre, París. MOMA, New York. Prado?

Oblideu-vos de l’AVE. Per poder gaudir de l’estil tant personal de El Greco, el món de la cort de Felip IV i les seductores figures femenines de Rubens en tenim prou arribant-nos a Vilanova i la Geltrú.

La nova sala permanent del Museu Víctor Balaguer exhibeix les pintures més rellevants del dipòsit històric del Museo del Prado. Són obres del segle XVII, principalment del segle d’or espanyol amb algun exemple europeu de l’escola flamenca. Destaquen els noms de pintors universals com El Greco, Goya, Murillo, Ribera, Rubens, o Van Dyc

L’origen d’aquest dipòsit, un dels més antics i de més importància que existeixen, es remunta a la creació del Museu l’any 1884. Gràcies a la influència que tenia el polític i escriptor Víctor Balaguer a la cort espanyola, va poder obtenir un magnífic conjunt del Prado per a obrir el seu projecte cultural.

La majoria de les peces, que s’havien conservat durant molts anys en les reserves, gaudeixen des del juny d'un espai propi a l'abast de tothom.

2009, l'any del pecCat.

Com suposo que molts de vosaltres ja sabreu, la Generalitat de Catalunya està duent a terme el PecCAT (Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya). El PecCat és un pla director del territori que pretén abastar tot el sector de la cultura. Amb aquest s'establiran les necessitats mínimes i es marcaran les prioritats d'actuació en matèria d'equipaments culturals bàsics per assolir una distribució territorial equilibrada.

El PecCat vol fer una planificació global de la cultura a Catalunya per als propers 10 anys (2009-2019).

En paraules del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació "Estem davant d’una demanda reivindicada amb insistència pel sector cultural i a la que el DMCM vol donar resposta partint de la convicció que es tracta d’un instrument fonamental al servei dels objectius de política cultural que tenen en l’accés de la ciutadania a la cultura un dels seus pilars. Els equipaments culturals són un element essencial del sistema cultural ja que possibiliten l’accés a la cultura i la seva pràctica perpart de la ciutadania i constitueixen unes infraestructures imprescindibles en una societat avançada per a la millora del benestar i la qualitat de vida.”

Des del meu punt de vista, aquest gran esforç per configurar el mega DAFO de la cultura a Catalunya serà interessant per obtenir un gran mapa dels equipaments públics de Catalunya. En pocs altres llocs de l'Estat Espanyol i d'Europa existeix la possibilitat d'accedir a tota aquesta informació des d'una sola plataforma o document. Aquesta utilitat a nivell professional ens serà útil des de les institucions per saber el que n'hi ha, el que altres fan i per avançar en termes de networking.

Segurament, com succeeix sovint amb els plans directors i estratègics, el PecCat arribarà a ser una molt bona idea sense acabar de desenvolupar-se -en la fase d'avaluació- i sense tenir en compte al sector privat i als creadors. Però, em sembla un projecte necessari d'una Catalunya ambiciosa i de futur, conscient del que hi ha i del que vol ser.

dilluns, 2 de febrer del 2009

Una visita molt especial

Seguint les polítiques d’accessibilitat en els museus, la setmana passada varem tenir una visita molt especial al Museu Can Tinturé. Un col·legi de nens amb greus dificultats cognitives i amb importants limitacions físiques van seguir el taller/activitat: Tot mirant rajoles. Aquesta, és una activitat basada en la manipulació d’objectes i materials que ajuden a explicar els elements més representatius del Museu.

A més a més, a banda de crear aquestes activitats específiques adequades a aquest perfil de visitants,
els tècnics del museu adapten la resta d’activitats a les seves necessitats i capacitats. Ampliant, d’aquesta manera, la poca oferta accessible que hi ha en el panorama d’institucions culturals.
Els nens van gaudir de valent de l’experiència, així com els monitors i tot el personal que hi treballem en el museu.
En definitiva, va ser una experiència enriquidora per a tots.

Facebook com a eina de difusió?

En els darrers mesos hem viscut un augment desmesurat del nombre d’usuaris de plataformes virtuals i xarxes socials. El cas més paradigmàtics de tots és el conegut Facebook. A part de l’ús personal que pugui tenir, és una eina potentíssima de difusió i màrqueting. Per aquest motiu, no només s’ha quedat amb l’ús privat, sinó que també l’utilitzen entitats, associacions, col·lectius, grups, etc.

Des del Museu Industrial del Ter, hem creat una pàgina del museu que ens permet actualitzar constantment les activitats, difondre propostes, i poder preveure l’assistència de gent en cadascun dels nostres actes i activitats.

Malgrat tot, la utilització de les TIC generen una part de controvèrsia. Fins a quin punt els usuaris estan disposats a usar aquesta tecnologia per a actes lúdics i culturals? Realment s’arriba al públic que no participa de les activitats relacionades amb el patrimoni? O per altra banda només es fa difusió en els segment que ja són habituals? És una forma de apropar-nos a nous públics?

Sincerament crec que cada museu ha de ser conscient de la realitat que té al seu voltant i adaptar-se segons el context. En el cas de Manlleu, és necessari usar aquestes noves tecnologies però no es pot obviar les vies tradicionals, perquè són les que arriben a la gent. No es tracta d’anar a buscar els possibles usuaris, sinó obrir les portes del museu i engrescar la gent amb propostes motivadores. Què en penseu?

Us convido a que doneu la vostra opinió i aprofiteu per comentar la vostra experiència al museu. Quines estratègies utilitzeu als respectius museus? Quin resultat s’obté?

El Mollet d'Abelló



El proper divendres 6 de febrer a les 20 h, la Fundació Municipal Joan Abelló inaugura l'exposició El Mollet d'Abelló, en la qual es tracta la relació del pintor Joan Abelló amb la seva ciutat, Mollet. La mostra es presenta com un recorregut per la ciutat a través dels espais que el van inspirar ( el paisatge rural perdut, les estacions, els locals històrics, com l'Ateneu o el Marfà, les masies de l'antiga periferia...etc) i els fets més destacats de la ciutat (les inundacions, el bombardeig dels Quatre cantons i el Mil·lenari).


L'exposició posa de manifest els canvis urbanístics que ha patit la ciutat des dels anys 40 a l'actualitat, i , a més a més, exemplifica l'evolució de la pintura de Joan Abelló, ja que trobem obres de la seva primera època (més figuratives i marcades per la influència de Mir, Pellicer i Pruna) i obres posteriors (en les quals el color i la pintura a l'oli guanyen força).
D'altra banda, arrel de la mort del pintor el passat desembre, l'exposició ha esdevingut un sentit homenatge.