divendres, 15 de maig del 2009

Dia Internacional dels Museus al Museu Arqueològic de l’Esquerda

El Museu Arqueològic de l’Esquerda organitza per al proper cap de setmana diversos actes entorn del Dia Internacional dels Museus. El punt de sortida serà el dissabte 16 de maig, a les 19.30 amb la presentació de l’exposició Coincidències Insòlites: el cinturó del temps, al Museu Arqueològic de l’Esquerda, tot seguit, a l’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica, es farà un taller de fosa de bronze experimental. Els actes conclouran amb la jornada de portes obertes del diumenge 17 de maig.

L’exposició Coincidències Insòlites és una proposta de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, en la qual els museus participants posen en diàleg dues peces que poden tenir una relació simbòlica, estètica o conceptual. Aquesta proposta permet establir o enfortir lligams entre els diversos museus de la xarxa.

En aquest programa el Museu Arqueològic de l’Esquerda, fent parella amb el Museu Municipal de Montcada i Reixac, presenta l’exposició El cinturó del temps, que es podrà visitar al Museu Arqueològic de l’Esquerda fins el 31 de maig. Les peces que entren en contacte són un motlle de sivelles de bronze d’època ibèrica del poblat de Les Maleses, conservat al museu vallesà, i una sivella medieval de bronze procedent del poblat de l’Esquerda.

Les dues peces permeten establir una doble coincidència: d’una banda, ambdues ens aporten informació sobre el cinturó en diferents moments de la història, i de l’altra, ens remeten a la tècnica de fosa del bronze: el motlle com a element bàsic en el procés i la sivella com a producte resultant. Tenint en compte aquesta dualitat, durant la presentació es farà un recorregut per l’evolució del cinturó al llarg de la història, tant en el seu vessant simbòlic com formal, i per l’origen de la metal·lúrgia del bronze i el procés seguit per l’elaboració d’objectes d’aquest material.

Un cop complimentada la presentació al museu, es realitzarà el taller Nocturn experimental: fosa de bronze a l’Àrea de Recerca Arqueològica Experimental de l’Esquerda. Aquest taller pretén mostrar la tècnica de fosa de bronze en època medieval, mitjançant l’ús de reproduccions d’utensilis localitzats al jaciment.

Com es ve fent en els darrers anys, sota el títol La joia del museu, es presentarà de forma detallada un objecte del fons del museu. Per l’edició d’enguany s’ha escollit fer incís en la sivella medieval que el museu ha aportat a l’exposició El cinturó del temps. Una sivella del segle XII-XIII localitzada a la casa 6 del poblat medieval, una casa de tres estances on tot sembla indicar que, a banda de la vivenda, hi havia també el taller d’un ferrer.

Per concloure els actes, el diumenge 17 de maig, de 12.00 a 14.00 h, es durà a terme una jornada de portes obertes al Museu.

Més informació:
Museu Arqueològic de l’Esquerda
Tel. 93 854 02 71

2 comentaris:

  1. Àngels, molt bona presentació. El Taller de fosa de bronze va ser força espectacular i les pastetes molt bones! una bona jornada!

    ResponElimina
  2. Merci Martí!!! tot i els nervis, i gràcies a la col•laboració de tots, va anar prou bé :-)!

    Així que pugui penjaré les fotos, perquè el forn anant a tot gas és per veure’l!!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.