diumenge, 10 de maig del 2009

El retorn a casa

Aquesta setmana, des dels Museus d’Esplugues hem iniciat una de les tasques més rellevants dels últims anys, el trasllat d’unes 4.000 mil peces dels magatzems del Museu de Ceràmica de Barcelona, situats en el Palau de Pedralbes. Us poso en antecedents:
L’any passat, Barcelona fou escollida com a seu de l’entitat Unió per al Mediterrani, un projecte polític impulsat pel govern francès per a la cooperació institucional dels països que voregen el mediterrani. I, concretament, el Palau Reial de Pedralbes acollirà la Secretaria General de la Unió per al Mediterrani.
Per a encabir els espais d'aquesta nova institució, desapareixen els magatzems del Museu de Ceràmica de Barcelona. I, per aquesta raó, el seu fons modernista és cedit per una vintena d'anys als Museus d'Esplugues. La gran majoria d'aquestes peces provenen de la fàbrica espluguenca Pujol i Bausis.
En el magatzem hem trobat gran diversitat de models de rajoles, una gran quantitat de peces de volum, plafons, arrimadors, etc. Moltes d’aquestes noves peces no es disposaven als Museus d’Esplugues. Per tant, durant vint anys s’obre una gran oportunitat per a realitzar exposicions -abans impensables- i la possibilitat d'estudiar la informació que generin les noves incorporacions.
Han estat uns dies durs, d’arremangar-se les mànigues i d’embrutar-se les mans. Dies de preparar tota la logística per a afrontar un trasllat de tals dimensions. Hores per a localitzar i inventariar les peces, el traspàs de les peces d'antigues caixes de fusta a unes d'acondicionades i de les primeres accions de conservació.
Dilluns les peces tornaran a dormir a casa després de tants anys...

2 comentaris:

  1. I quina feinada que us espera. Estaven documentades? i informatitzades?

    ResponElimina
  2. Sí, encara bó, les peces tenien les seves fitxes. Però clar calia verificar quina quantitat ens enduïem realment. Per tant, s'havien de comptar totes.
    Ara als ulls de Taps penjaré fotos del procès...

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.