dijous, 21 de maig del 2009

Un pioner de l'arqueologia: Josep M. Pons i Guri i La Torre dels Encantats

Un pioner de l’arqueologia:
Josep M. Pons i Guri i la Torre dels Encantats

EL Museu d'Arenys dedica una exposició a Pons i Guri amb motiu
del centenari del seu naixement

El naixement de l'interès de Pons i Guri per l’arqueologia possiblement fou degut al fet de ser alumne de Pere Bosch i Gimpera. L’any 1930, Pons i Guri va fer una prospecció al jaciment de la Torre del Encantats, a través de la qual va quedar demostrat que es trobava davant de les restes arqueològiques d’un poblat ibèric. L’article de Josep M. Pons i Guri Notes per l’arqueologia del Maresme (termes d’Arenys de Mar i Arenys de Munt) es considera la primera carta arqueològica d’Arenys de Mar i permet veure l’existència d’un poblament ibèric dispers lligat econòmicament a la Torre dels Encantats. El treball del metall, que es vincula amb l'armament, fou la troballa més important del poblat, ja que fins a aquell moment no es coneixien tallers metal•lúrgics en l’època ibèrica.
De Josep M. Pons i Guri, cal destacar-ne la llarga i intensa vida dedicada a la recerca històrica, com a comissari local de la Comissaria Provincial d´Excavacions Arqueològiques durant la dictadura; degà dels arxivers catalans; així com els treballs que va dur a terme en les campanyes d’excavació no només de la Torre dels Encantats i a Valldemaria, sinó a d’altres estudis maresmencs. Entre d'altres reconeixements obtinguts, Pons i Guri va rebre la Creu de Sant Jordi i la Medalla President Macià que atorga la Generalitat de Catalunya. L’exposició que el Museu d'Arenys ens convida a visitar mostra la manera com treballaven els arqueòlegs en els anys 40 i 50 del s. XX, els mètodes de treball que utilitzaven i dels descobriments que van fer a la Torre dels Encantats. L'exposició donarà, també, l'oportunitat de conèixer com era la vida dels habitants del poblat a través de la reconstrucció d’un habitatge.
Amb el treball que presenta, el Museu vol apropar l'univers arqueològic de Pons i Guri també a infants i joves, i per aquesta raó ofereix, al llarg del mes de juny, tallers per a nois i noies al Museu Marès de la Punta. Així, el dia 14 de juny està previst fer un taller d’ibers; el 21 de juny, un taller de pintura rupestre; i el 28 de juny, un taller d’arqueologia. Els tallers tenen una durada de 2 hores, d´11h. a 13h., són gratuïts amb inscripció prèvia.

Del 7 de juny fins el 25 d’octubre.
El Museu Marès de la Punta
Inauguració: Diumenge 7 de juny, a les 12 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.