dilluns, 16 de març del 2009

Davant del mirall de l'art


Potser ja l'heu vist per la televisió, es tracta d'un programa del canal 33, Un color nou, en què enfronten a nens d'arreu del món (posa 4països: Equador, Xina, Marroc, Burkina Faso i Catalunya) davant d'obres de diferents artistes.
Ho col·loco perquè una activitat tant senzilla com la d'observar, es converteix en una amalgama de coneixements innats o no, que voregen la psicologia del nen, sobretot el coneixement d'un mateix i el seu món i, bé, per descomptat, aflora la capacitat d'observar i imaginar.... què us he de dir!
Bé, d'aquest tìpus de taller amb nens, en tinc la certesa que ja s'aplica a la majoria de museus. D'aquí en poden sortir tantes altres coses..., segur que algun psciopedagog també ha tret les seves pròpies conclusions.

En un estil semblant i més proper d'anar a veure: S'ha inaugurat a la Sala el Celler del Museu d’Història de la Ciutat de Girona l’exposició “Petites Mémoires”, de l’artista Jean Bigot, una producció del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona en col·laboració amb el Museu d’Història de la Ciutat.
Aquesta exposició té la peculiaritat que l’artista fa servir la seva pròpia memòria per evocar la història recent (guerra civil, execucions, exili i dictadura) i records més ociosos. L'artista ho retrata a través de caixes que contenen objectes i documents diversos, records personals, fotos de família i un vídeo.
L'exposició també té un taller didàctic: a través de “maletes de records”, la idea és explicar una historia “personal” a través d’objectes i de documents, tot a partir de la memòria i el món personal de cada nen.
A disfrutar-ho!

5 comentaris:

  1. L'altre dia vaig llegir al diari un petit article sobre aquest nou programa i em va semblar molt i molt interessant aquesta experiència. La mirada neta i sincera d'un/a nen/a davant d'obres d'art d'artistes contemporanis pot aportar molt tant a l'art i a la cultura com a la mateixa vida.

    ResponElimina
  2. Nosaltres venerant a Picasso i ells el miren i diuen que està mal dibuixat..! Clar que si! Un programa mooolt interessant!

    ResponElimina
  3. No coneixi aquest programa tampoc!
    De fet l'altre dia vaig llegir que el Canal 33 s'està enfocant cap a un nou canal d'àmbit cultural, en el qual es potenciarà el descobriment de la pròpia cultura i l'enriquiment personal que suposa conèixer la d'arreu. Trobo que el plantejament és boníssim. Ara bé, espero com serà l'aplicació en la programació d'aquest nou projecte.

    Estaré a l'aguait!

    ResponElimina
  4. Si, tens raó, vaig anar a una conferència de la Terribas i s'estan posant forts com a canal cultural (el 33). A veure si poden aconseguir a través de la TDT de fer un canal temàtic... i no tenir partits de fútbol que tallin programes....en perdó pels fútbol-aficionats segurament tb els hi posaran un canal....!!

    Justament he pensat amb un altre participant del projecte d'aquí Vic en fer una cosa semblant a la d'Un color nou, però amb els immigrants.
    Concretament es tracta de combinar: convivència-creativitat-implicació. Quan ho tingui més definit ja veuré si puc fer un post...

    ResponElimina
  5. Un altre blog interessant sobre el tema:
    http://blocs.xtec.cat/somartictes/
    Recursos TIC i infants (crear collage a internet)

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.