dilluns, 18 de maig del 2009

Anys 30's, MiRall de canvis

Ja queden pocs dies per finalitzar el segon programa de TAP, i per tant, ja queden pocs dies per finalitzar els projectes que dins el seu marc s’han desenvolupat. Així doncs, el nostre taller sobre memòria històrica “Anys 30’s, MiRall de canvis” també està apunt d’acabar-se. El pròxim dia 26 de maig a les 19:00 a la Sala Institucional de la Casa de la Vila de Montcada i Reixac és presentarà el vídeo resum de les aportacions més interessants que ens han fet els avis dels Casals de la Mina, Gent Gran i Alzina sobre la vida i els canvis soferts al País i Montcada durant la dècada dels anys 30’s i 40’s del segle XX.

El taller va consistir inicialment en un recull, sobretot, de fotografies domèstiques d’aquells anys i que després es va ampliar a documentació que pogués resultar il·lustrativa també dels canvis ocorreguts a Montcada i arreu. En resum, a part de fotografies de festes i activitats domèstiques o professionals del municipi, també ens han deixat salconduits, certificats de matrimonis civils anul·lats, un programa de festa major de l’any 1939 i una col·lecció de fulletons de cinema dels anys 40, 50 i 60’s.

Precisament ha estat la col·lecció de fulletons una de les sorpreses del taller, ja que es tracta d’un conjunt aproximat de 500 fulletons en molt bon estat de conservació. Els títols són molt variats i podem trobar-ne d’italians, mexicans o japonesos però els més interessants són els espanyols i alguns dels clàssics de Hollywood. La col·lecció fou recollida pel Sr. Bartolomé Gomez Cecilia, qui fou acomodador del Cinema Salud de Badalona i que durant anys i panys va recollir i guardar un exemplar de tots els passes que es feren al cinema.

Aquesta interessant col·lecció doncs, des de la setmana passada i gràcies a la donació de la Jove del Sr. Gomez, la Sra. Mª. Carmen Pastor forma part del fons del Museu de Montcada, el qual, de cara al 2010 (els pressupost actuals no ho permeten) prepararà una exposició per mostrar-los a la ciutat.

5 comentaris:

  1. Òstres, Martí, interessantíssim! és amb coses com aquesta que el programa "Anem al Museu" (el dels TAPs) pren realment sentit!

    ResponElimina
  2. Estic amb el que comenta en Guillem. Segurament haurà esta una aventura enriquidora i gratificant per ambdós parts. Felicitats per la feina feta!

    ResponElimina
  3. Ostres trobo genial la vostra iniciativa. Com vàreu contactar amb les persones que hi han col·laborat? Tant de bo hi hagués un Sr. Bartolomé a cada municipi! Felicitats per la feina feta!

    ResponElimina
  4. Primer ens vam posar en contacte amb les dinamitzadores respectives dels casals d'avis de Montcada, i els vam proposar el taller. Llavors vam fer una reunió informativa a cada casal oberta a tothom que volgués participar, amb els quals ens hem trobat vàries vegades als casals.

    El Jordi em va explicar quin sistema seguien al seu museu. Una de les diferències és que ells es troben al museu amb els avis quan fan la recollida de fotos. A mi em sembla més pràctic com ho fan ells (sobretot per tema d'equipament), però el problema de Montcada és que és un municipi molt fragmentat en barris i costa que la gent salti d'un a l'altre.

    ResponElimina
  5. Genial Martí!

    per aquí al Masnou també estem treballant força en aquests tallers.

    Tant de bo poguem veure aquesta exposició dels fulletons de cinema.

    Fins aviat!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.