divendres, 20 de març del 2009

El poblat ibèric de Ca n’Oliver a Cerdanyola del Vallès tindrà un nou museu de difusió de la cultura ibèrica

En un petit turó de la Serra de Collserola hi ha el poblat ibèric de Ca n’Oliver; conegut per uns i desconegut per la majoria tot i trobar-se a Collserola, a prop del Parc Tecnològic del Vallès i a la carretera que uneix Cerdanyola amb Horta.

Els ibers van estar a la Península durant més de 500 anys i van deixar testimonis materials que ens ajuden a comprendre com havien viscut les poblacions autòctones d’aquestes terres.

El poblat va ser habitat des del segle VI aC fins a mitjan segle I aC, 500 anys de poblament que abasten tots els períodes de la cultura ibèrica. Ara al jaciment, que està integrat a la Ruta dels Ibers, s’hi està construint un nou museu gràcies a l’esforç de l’Ajuntament de Cerdanyola i del CRAC (Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola). El museu vol ser el referent en la interpretació de la cultura ibèrica a la Laietània.

El projecte museogràfic s’està duent a terme amb molta cura per a fer més accessible i entenedor com vivien les poblacions iberes en aquestes terres. El museu on-site (in-situ) exposarà aquelles peces que s’han trobat al mateix jaciment i d’altres de l’entorn de la mateixa època. L’exposició farà ús de recursos diferents (audiovisuals, recursos tàctils, cronogrames, reproduccions tridimensionals etc.) per a exemplificar la societat ibera.

La construcció del museu comporta també l’adequació de l’actual recinte arqueològic. Una rampa guiarà la visita exterior al poblat on es reconstruiran tres cases de diferents característiques i èpoques. A més, el poblat ibèric es veurà ampliat per excavacions en zones on actualment no es poden realitzar aquests treballs. L’esplanada d’entrada al recinte és un camp de sitges que s’excavarà en el futur i el projecte contempla tapar el dipòsit d'aigües mercès a un conveni signat amb la companyia AGBAR i desviar les torres elèctriques amb un projecte del Fons d'Inversions Estatals.

En un futur es disposarà també d’una aula educativa per a fer els tallers i activitats dirigides a les escoles i es preveu que s’hi construeixi una àrea experimental on els alumnes podran fer fang en un forn o moldre el gra en un molí per a fer pa. El nou equipament i l’aula educativa faran possible ampliar l’oferta pedagògica i l’horari d’obertura al públic.

EL projecte s’ha finançat amb recursos procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i del Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès. També han col·laborat entitats com Acesa-Abertis i La Caixa d’Estalvis i Pensions.

Troba’ns al Facebook: Poblat Ibèric de Ca n’Oliver a Cerdanyola

4 comentaris:

  1. Em sembla genial!
    Últimament m'he dedicat a fer la ruta dels íbers a Catalunya i alguns cops he fet de guia a Ullastret i Calafell i realment fa falta alguna cosa que compagini els grapats de pedres. Perquè a excepció d'Ullastret que té el museu al costat i pots saber més de la Cultura íbera; Calafell es queda una mica curt (només arquitectura) i d'altres jaciments, més petits, solament incorporen les rafiguracions de com devia ser la fortificació o/i poblat, i això està bé per marcar i imaginar un poc, però deixa què desitjar avui en dia pels joves i petits.

    D'altra banda, i posats a demanar, estaria molt bé fer un museïtzació tecnològica del tema, tal i com han fet amb el medieval de Sant Benet de Bages,
    http://www.monstbenet.com/ca/,
    però suposo que com aque allí és capital privat -de Caixa Manresa i Tous i co, concretament-, no podem demanar tant, però la idea sembla anar per allí, oi?

    Salomé

    ResponElimina
  2. Jo m'ho imagino més com les Mines de Gavà. Demà dimecres que hi anem, la Maria ens ho podrà explicar.

    ResponElimina
  3. Ei, ja m'agradarà veure-ho això, Maria.
    El que expliques té molt bona pinta... i ja és hora que a Cerdanyola es facin intervencions d'aquest tipus!
    Només fa falta que la gent de Cerdanyola (i rodalies) ho conegui (suposo que ja hi estàs treballant en això...!)
    Ànims.

    ResponElimina
  4. Si senyor!!
    un projecte molt ambiciós, bonic i necessàri. L'únic que em fa por és si es tardarà molt de temps en tenir el nou museu acabat. El projecte fa temps que està dissenyat però aquestes coses van molt lentes...!

    Sort!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.