dimarts, 3 de febrer del 2009

2009, l'any del pecCat.

Com suposo que molts de vosaltres ja sabreu, la Generalitat de Catalunya està duent a terme el PecCAT (Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya). El PecCat és un pla director del territori que pretén abastar tot el sector de la cultura. Amb aquest s'establiran les necessitats mínimes i es marcaran les prioritats d'actuació en matèria d'equipaments culturals bàsics per assolir una distribució territorial equilibrada.

El PecCat vol fer una planificació global de la cultura a Catalunya per als propers 10 anys (2009-2019).

En paraules del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació "Estem davant d’una demanda reivindicada amb insistència pel sector cultural i a la que el DMCM vol donar resposta partint de la convicció que es tracta d’un instrument fonamental al servei dels objectius de política cultural que tenen en l’accés de la ciutadania a la cultura un dels seus pilars. Els equipaments culturals són un element essencial del sistema cultural ja que possibiliten l’accés a la cultura i la seva pràctica perpart de la ciutadania i constitueixen unes infraestructures imprescindibles en una societat avançada per a la millora del benestar i la qualitat de vida.”

Des del meu punt de vista, aquest gran esforç per configurar el mega DAFO de la cultura a Catalunya serà interessant per obtenir un gran mapa dels equipaments públics de Catalunya. En pocs altres llocs de l'Estat Espanyol i d'Europa existeix la possibilitat d'accedir a tota aquesta informació des d'una sola plataforma o document. Aquesta utilitat a nivell professional ens serà útil des de les institucions per saber el que n'hi ha, el que altres fan i per avançar en termes de networking.

Segurament, com succeeix sovint amb els plans directors i estratègics, el PecCat arribarà a ser una molt bona idea sense acabar de desenvolupar-se -en la fase d'avaluació- i sense tenir en compte al sector privat i als creadors. Però, em sembla un projecte necessari d'una Catalunya ambiciosa i de futur, conscient del que hi ha i del que vol ser.

1 comentari:

  1. El PECCat està molt bé com a exercici teòric i d'intent d'establir uns estàndards, però cal comptar amb les actuacions que han desenvolupat i porten desenvolupant altres administracions a nivell local (com la Diputació de Barcelona, a través del CERC, que porten una pila d'anys realitzant plans estratègics culturals per a municipis).
    El problema al final sempre és el mateix: els polítics volen solucions immediates i aquest tipus d'accions requereixen el seu temps.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.