dimarts, 21 d’abril del 2009

Dia Internacional dels Museus

La joia del Museu: el retaule de St. Isidre, un Agustí Pujol retrobat
El Museu d’Arenys de Mar acollirà del 8 al 31 de maig una exposició al Centre Cultural Calisay dedicada a Agustí Pujol per donar a conèixer els fragments conservats del retaule de Sant Isidre d’Arenys de Munt, recentment finalitzat el seu procés de recuperació. És una ocasió per apropar l’obra i la figura d’aquest gran artista, uns dels millors escultors del Barroc.
La Joia del Museu que proposem es una de les escenes dels tres fragments conservats del retaule. L’obra recull representacions de la vida de Sant Isidre: Sant Isidre amb la seva dona, Santa Maria de la Cabeza. El sant està representat amb el vestit dels antics llauradors de Castella agenollat davant la seva esposa amb un mocador al cap, porta en una mà el que podria ser una fossada de filar.
Els fragments conservats del retaule de Sant Isidre són tres escenes de la vida del sant: una amb la seva dona Santa Maria de la Cabeza, la segona és el miracle de l’aigua i la tercera l’olla dels pobres. Aquestes seran les obres que es podran contemplar en l’exposició que es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Calisay durant el mes de maig.

L’any 1628 Agustí Pujol dóna per finalitzat aquest retaule. Tres segles més tard va patir greus lesions al cremar-se durant a l’inici de la guerra, l’any 1936. Josep Ma. Pons i Guri va ingressar l’obra en el museu d’Arenys de Mar on s’ha conservat tots aquests anys.
Segons Josep Ma. Pons i Guri el retaule havia estat realitzat pel mestre fuster Jaume Vendrell. Però Joan Bosch i Ballbona, professor de la Universitat de Girona, i especialista en l’art català d’aquest període va sol·licitar al Museu poder-lo contemplar i el va atribuir al mestre escultor Agustí Pujol. Fet que inicia per part del Museu D’Arenys de Mar un llarg procediment, a on el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya va portar a terme la restauració de les peces.

Sobre l’artista: Fill d'Agustí Pujol I. Dit Agustí Pujol II. Un dels més notables artistes catalans del s XVII. La seva abundosa obra, malauradament desapareguda en bona part, mostra, a més d'un perfecte domini de la tècnica, una intel·ligent evolució des del delicat equilibri renaixentista fins a la dinàmica pròpia de l'estètica barroca que l'artista havia copsat plenament, raons que fan suposar un aprenentatge a Itàlia. Amb el seu pare i el fuster Gabriel Munt, va obrar el perdut retaule de Martorell (1610-14). Vers el 1619 va tallar el retaule del Roser i un de la Puríssima a la catedral barcelonina. De la mateixa època és el del Roser (parròquia de Sarrià, Barcelona). Va fer també una Trinitat per al convent de trinitaris a Barcelona, quatre medallons per a la capella de Santa Bàrbara a Vallfogona, el desigual retaule de la Puríssima a Verdú (1623), un Crist difunt a Alforja (1626) i el retaule del Roser d'Arenys de Mar, amb Josep Oliu (1626). Se li atribueixen, entre altres obres, un Sant Aleix a Santa Maria del Mar de Barcelona, un Crist per a la cartoixa d'Escaladei i, a Vilanova i la Geltrú, un Sant Isidre.

Organitza: Museu d’Arenys de Mar. Regidoria de Cultura.
Amb el suport de: Centre de Restauració de Bens Mobles. Diputació de Barcelona
Sala d’Exposicions El Calisay, 8 al 31 de maig
Riera Pare Fita, 31. 08350 Arenys de Mar - Tel. 937924 444
Divendres, de 18 a 21 h; dissabtes i diumenges, de 12 a 14 h i 18 a 21 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.