dijous, 9 d’abril del 2009

L’Esquerda visita Serinyà

El passat diumenge 29 de març el Museu Arqueològic de l’Esquerda va organitzar una visita al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà (El Pla de l’Estany). El parc inclou tres coves visitables: la Cova de l’Arbreda, la Cova de Mollet i la Cova del Reclau Viver. La visita, que va comptar amb la guia del director de les excavacions, el doctor Narcís Soler, va agrupar més d’una cinquantena de persones.

En arribar el parc, i un cop a l’interior del Centre d’Interpretació, es va projectar un audiovisual que girava entorn de la formació de la zona travertínica on es troben les coves. El procés de formació consta de dues etapes, en la primera l’acció dels torrents diposita el carbonat de calç que forma el travertí, un travertí on posteriorment l’acció erosionadora de l’aigua conforma les coves habitables.

Tot seguit, i després d’una detallada explicació de la història de les excavacions per part del Dr. Soler, vam procedir a visitar les coves. La Cova de l’Arbreda, ocupada durant el paleolític mitjà i superior, fou freqüentada pels neandertals entre ara fa uns 90.000 i 39.000 anys, i pels humans moderns entre aquell moment i fins ara fa un 16.000 anys.

La Cova de Mollet conté la documentació directe de presència humana més antiga del parc, i de Catalunya, d’ara fa uns 200.000 anys, a inicis del paleolític mitjà. Es tracta d’una dent humana de preneandertal (Homo heidelbergensis). En els períodes en que la cova no era ocupada pels humans es convertia en cau de grans carnívors, com l’ós o la hiena, els quals, com mostren la gran quantitat d’esquelets trobats a l’indret, hi arrossegaven les seves preses: l’elefant antic, el rinoceront de les praderies, el linx de les cavernes, el cavall, el cérvol i la daina, entre d’altres.

L’última de les coves que vam visitar fou la del Reclau Viver. Aquesta és l’única que conserva la seva forma original amb una cambra precedida d’un vestíbul. La seva ocupació més antiga data del moment d’arribada dels primers humans moderns, ara fa uns 39.000 anys i va durar fins a l’enfonsament de part del sostre ara fa un 15.000 anys. Posteriorment es tornà a utilitzar com a magatzem de cereals o com a lloc d’enterrament durant el neolític, el calcolític i l’edat del bronze (des d’ara fa uns 7.000 anys fins ara en fa uns 3.000).

Un cop visitat el parc, vam completar la sortida amb la visita, també guiada pel Dr. Soler, al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Allí vam poder admirar tota la col·lecció, formada tant pel material recollit a les coves com per restes arqueològiques o paleontològiques procedents d’altres indrets de la comarca, ampliant el marc cronològic fins a períodes més recents. Posteriorment, els visitants que ho van desitjar van poder participar en el dinar en grup que prèviament s’havia reservat en un restaurant de la mateixa localitat molt proper a l’Estany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.