dimecres, 11 de març del 2009

Són deixalles d’en Pellofa, 1979 – 2009

Fins al 26 d'abril de 2009

La transició política va afavorir la recuperació de moltes festes populars. A Mataró, abans de les eleccions del primer ajuntament democràtic, ressuscità el carnaval al 1979.
El primer carnestoltes va ser un ninot de palla, del qual deriva el nom adaptat del personatge en Pellofa, encarnat per actors. En Pellofa és l’amo i senyor que transforma la Casa Gran i la ciutat, amb el foc dels botargues,la música dels escuracassoles, els balls de disfresses, les gasetilles iròniques,... És el rei del carnestoltes, fins que el Dimecres de Cendra s’enterra i apareix la vella xaruga de set cames en representació de la Quaresma amb el bacallà a la mà!

En commemoració del 30è aniversari de la celebració del carnestoltes mataroní, el passat 4 de març va inugurar-se al Museu de Mataró l’exposició Són deixalles d’en Pellofa 1979-2009. Aquesta exposició, organitzada per l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Mataró i la Comissió de Carnestoltes, reuneix les vestimentes dels trenta anys de la saga dels Pellofa.
Com és previsible a les exposicions de cultura popular, van assistir-hi més de cent persones. Va ser tot un èxit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.