dilluns, 2 de març del 2009

Una exposició molt especial...

Amics TAP’s, us convido a conèixer el Centro de Estudios Rocieros y Cultura Andaluza en Catalunya, CERCAT. Encara que no és un projecte que desenvolupo dins el projecte TAP, creec que és interessant poder compartir amb vosaltres aquesta inquietud i projecte cultural.

El centre, que dirigeixo des de la seva fundació al 2006, va fundar-se a conseqüència del treball d’investigació i edició del llibre Rocío. Tiempos de María. Historia fotográfica del Rocío en Catalunya. Actualment, és l’única obra de text que tracta aquesta temàtica, i va editar-se en català-castellà al 2005 gràcies al suport del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.

El CERCAT, eina documental i de divulgació d’aquest moviment, va decidir produïr i comissariar l’exposició itinerant Rocío. Tiempos de María, amb la voluntat de reconèixer el treball de molts homes i dones que en deixar la seva terra, Andalusia, van agrupar-se en un col·lectiu per mantenir les seves arrels i d’alguna manera transmetre-les als seus fills.
La decisió de fer-la itinerar, per tots aquells municipis i associacions que la sol·licitin, permet la difusió d’aquesta expressió popular i cultural, alhora que s’explica amb serietat el treball que el col·lectiu rociero i andalús ha desenvolupat durant aquests 35 anys a Catalunya.


L’exposició, que va inaugurar-se al 2007 al Museu d’història de la immigració de Catalunya (MhiC) a Sant Adrià de Besòs, ha itinerat pels següents municipis: Badia del Vallès, Badalona i Ripollet. I fins el dia 4 de març d’aquest any, la podeu visitar a L’Hospitalet de Llobregat (C.C. La Bòbila), o bé, si teniu ocasió, a Mataró (C.C. Pla d’en Boet), a partir del proper dia 6 de març, i al Museu de Premià de Dalt, a partir del dia 22 d’abril.

Si n’esteu interessats, podeu visitat el web http://www.elrocio.cat/.

Quedeu tots convidats a veure-la i gaudir-la!

2 comentaris:

  1. HOla Sandra. Pots fer-nos cinc cèntims del contingut de l'exposició? M'agradaria comentar-ho als companys/es del museu de sant boi. Gràcies!

    ResponElimina
  2. L'exposició s'estructura en un recorregut per diferents ámbits relatius al moviment rociero a Catalunya i a la commemoració de la romeria del rocío.
    Partint del referent d'Almonte, l'exposició ens trasllada als primers anys de romiatge; a les trobades rocieros en el bressol de la cultura catalana, peregrinacions a Montserrat; a la figura del desaparegut consiliari de la Rosada, el pare José Manuel Berdala; als moments que anualment marquen la Romería: el camí, la Misa de Romeros, el Rosario de la Aurora, la processò de la Verge el dilluns de la Pentacosta, cartelleria, etc.

    Les imatges es presenten en 45 quadres de bastidor lleuger, s'acompanya d'un audiovisual que situa al visitant en la celebració de la romeria, s'exposen objectes de cert valor sentimental que algunes persones han cedit per la itinerància, i a l'accès de l'exposició, per situar al visitant, es fa una composició amb elements propis o representatius utilitzats per la celebració.

    Si t'interessen les dades tècniques puc enviar-te un dossier amb tota la informació.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.